Alteryx

Tableau-nyheder fra Las Vegas

Inviso er netop vendt hjem fra Tableaus kundekonference i Las Vegas og der var stor Tableau-gevinst. Tableaus development team præsenterede helt utroligt mange spændende features, som vil blive realiseret i de kommende udgaver af Tableau Desktop og Server.

Francois Ajenstat, vice president for product management hos Tableau, står på scenen og bag ham sidder 5 af Tableaus developers. De skal hver præsentere hvad der i øjeblikket bliver arbejdet på af nye ideer og features hos Tableau. Alle fem fortæller om spændende features som jeg personligt glæder mig helt fantastisk til at se i de kommende versioner af Tableau.

Her er hvad jeg ser som de mest spændende upcoming features.

Join mellem forskellige datakilder

Dette er min helt klare personlige favorit blandt de kommende features i tableau. For nuværende skal man anvende Tableaus blending funktionalitet, hvis man ønsker at kombinere data fra to eller flere forskellige datakilder, f.eks. et excel ark kombineret med en tabel fra en database, eller blot to tabeller fra forskellige databaser. Men med join mellem forskellige datakilder er dette altså forbi. Det er dermed også slut med de udfordringer som har været forbundet med data blending e.g., filtrering og performance.

Kontrol af totalerne

Det er utroligt nemt at tilføje både totaler og sub-totaler i Tableau, men i fremtiden bliver der mulighed for mere fleksibilitet når der anvendes totaler.

Det bliver muligt at ekskludere totalerne fra ens farveskema. Man slipper dermed for, at totalen bliver farvet som et meget markant yderpunkt, mens resten af ens observationer alle får samme farve.

En anden tilføjelse bliver, at totalerne nu kan flyttes fra bunden af ens tabel/graf til toppen og ligeledes kan man vælge totalen i venstre side frem for højre.

Kort

Tableau har altid fokuseret meget på muligheden for at vise sine data på kort og dette er også et område hvor der fortsat fokuseres meget.

Der bliver tilføjet "globale" postnumre til Tableau. Dette betyder at der bliver tilføjet postnumre for 100 nye lande – forhåbentlig også for Danmark. Dermed behøver man ikke længere polygonkort for at visualisere postnummerdata på kort.

Det bliver også muligt, at gruppere geografiske områder (lande, kommuner, osv.) til et område. Vi har indtil nu kunnet farve disse geografiske enheder sammen, men ikke kunnet gruppere dem til en samlet geografisk enhed. Det bliver dermed muligt at inddele sit verdenskort i verdensdele, from for alle lande farvet efter verdensdele.

Tableau giver os nu mulighedmapbox_mapsen for at forbinde direkte til geografiske datafiler, f.eks. shape-filer. Man bliver dermed i endnu højere grad uafhængig af hvilke geografiske områder som Tableau selv kan definere og tegne, da vi nu kan forbinde direkte til de geografiske data og få Tableau til at tegne vores egne geografiske områder.

Der bliver også åbnet op for et samarbejde med MapBox, som gør kortfunktionaliteten i Tableau meget mere alsidig. Det vil bl.a. betyde muligheden for at visualisere kørselstider fra geografiske lokationer, samt flere muligheder for at ændre i udseendet af ens kort.

Avanceret analyse

Tableau tilføjer to ny funktioner, som gør analysepakken væsentligt mere avanceret. Der er tale om outlier detection og clustering analyser

Outlier detection gør det muligt, blot ved drag and drop at anvende nogle avancerede outlier algoritmer og få defineret hvilke observationer, som kan karakteriseres som outliers – altså ikke en subjektiv vurdering, men en matematisk vurdering af hvilke observationer, der skal lægges særligt mærke til i datasættet.

Med Clustering bliver det nu muligt at få tableau til at beregne hvilke observationer, som hører i "samme" gruppe. Denne clustering eller gruppering sker på baggrund af komplicerede algoritmer og kan gøres ud fra en eller flere measures i datasættet – alt sammen blot ved drag and drop.

Serveren

Tableau Server fik en fin ansigtsløftning i 9.0 versionen, men der fortsætter med at komme flere og flere fantastiske features til Tableau Server.

Hver bruger vil få sin egen statside på Tableauserveren. Her ligger ens favorit workbooks, de seneste anvendte, osv. Det bliver altså endnu nemmere at finde rundt og føle sig hjemme på Tableauserveren.

Forbedrede søgemuligheder bliver også tilføjet i den kommende version af serveren. Herunder også popularitetsdata på de forskellige workbooks og views, så brugerne ved om de rapporter, som søges frem, er dem andre også læser.

Rettighedsstyrring blev gjort meget nemmere i 9.0 versionen af Tableau Server, men dette bliver forbedret yderligere, bl.a. med muligheden for at låse rettigheder til specifikke projekter på serveren og dermed undgå micro management på rapport niveau.

En ny Tableau Server Manager Site bliver tilføjer, hvilket ser ud til, at kunne flytte mange opgaver fra det tekniske tabcmd over i et visuelt og let tilgængeligt miljø, hvor alle kan være med.

Der kommer også ændringer til web edit delen på serveren. Der bliver generelt bedre mulighed for at ændre i analyser blot ved at bruge web edit og som noget helt nyt, bliver det nu muligt også at lave nye dashboards i web edit.

Detaljen

Tableau handler om at få indsigt og forståelse af sine data og detaljerne i visualiseringerne er i høj graf med at sikre dette. Et par nye detaljer, som skal nævnes er;

Højere detaljering på kort især når der zoomes ind til gadeniveau. Her kan detaljer fra kortet nu give en bedre kontekst til det data som fremvises.

Det bliver muligt nu at indsætte sheets i tooltippen. Det betyder, at man ved at holde musen over datapunkter kan få information om punktet, ikke blot i form at tekst, men i form af en visualisering i tooltippen.

En umidelbart lille detalje, men som jeg tror vil gøre mange mennesker rigtigt glade er global formatering både i Tableau desktop og på Tableau server. Det betyder, at man meget nemmere vil kunne ændre skrifttype, farve, osv. for hele sin workbook på en gang.

Data på mobile platforme

Det har indtil nu været muligt at downloade Tableau-appen til sin tablet og tilgå sine workbooks på Tableau Server. Men det bliver nu også muligt at tilgå sine Tableau workbooks på sin telefon. Man kan altså tilgå sine data i en mobil udgave og dermed altid have sine insigths med sig.

Sidste år på Tableaukonferencen blev sløret løftet for project-elastic. Et projekt hvor man kan lege med data på sin tablet og få værdifuld viden ud. Nu er projektet blevet til et produkt. Man kan downloade Vizable og direkte på din tablet danne visualiseringer og forstå sin data. Huskede jeg at sige, at det er gratis?

Der er ingen eksakte datoer eller versionsnumre på de nævnte features, men tilmeld dig Invisos nyhedsbrev eller følg med på bloggen, så lover vi at holde dig opdateret.


Back to blog


Subscribe for updates